Friday, August 18, 2017

Gigih melakar pola baju


Pola baju terbaru.. saya buat baju memang ada pola. Supaya senang lepas lepas ni kalau nak potong kain lagi dan ada contoh.

Malam ni, saya buat pola
1. Pola tulip labuh. Sebab kain como crepe tu color peach, jadi macam jarang aja. So bila tulip kn dia silang. Jadi x yah lining. Belakang macam kurung moden aja.

2. Pola instant ruby kalau ikut nama asal pemberi pola. Tudung instant dia sambungan dia kat tepi telinga. Ada juga yang panggil tudung scallop.

3. Pola baju kurung moden. Saiz masih sama. Tapi sebab yang lama tu dah lunyai.

4. Pola awning biasa baru. Sebelum ni ukuran awning saya 13.5 x 5. Rasa cam pendek jadi saya panjangkan ke 15 tengok la nak jadi cam mana. Lama dah x berawning ni.



Ni la pola kurung moden yang lama tu. Ni merangkap la pola jubah, pola blouse. All in 1. Banyak berjasa ni. Sampai lunyai saya kerjakan. Saya buat sekeping aja untuk depan belakang.

Jahit baju - mood kelabu

Saya memang perasan yang saya beli kain untuk dijahit memang ikut mood. Sekarang mood nak color grey aja. Ni dah siap jahit 2 pasang.. ada lagi 2 pasang color kelabu juga...


Jubah kelabu ni hasil daripada kain yang beli waktu clearance sale nagoya tu. Rm3 x 3 meter. Baru rm9.00. Tambah lace tu rm 9.80 semeter x 1.5m = rm14.80. Lis leher sedia ada. Jadi kos lebih kurang rm24 aja utk sehelai jubah.

Rupanya waktu saya pergi jahitan dan jual brg hantaran w.s kat s.petani tu, lace tu boleh dapat harga rm7.90. Jauh lebih murah. Tapi jauh la pula nak p.



Ni pula jahit baju. Beli dari nagoya juga. Bila kain berkaki macam ni memang saya suka terbalikkan baju dia. Supaya yang plain tu berada di tengah. Baru tak serabut dan penuh sangat.

Banyak lagi kain pasang yang saya beli masih belum berjahit. Tapi sekarang tengah puasa kain knit.. corak2 wow, tapi berazam nak habiskan yang mana ada dulu.

Friday, August 4, 2017

Ujian Kemasukan tahun 1 SRINPEK : Nurin Batrisyia


Sekejap sahaja masa berlalu, anak mama, Nurin Batrisya dah berusia 6 tahun. Pada 8 Julai lalu Nurin ada ujian kemasukan ke Tahun 1, sekolah rendah Nurul Hidayah Penghulu Elang Kulim aka SRINPEK, nama glamournya.

Ada ujian kemasukan bertulis dan saingan sangat sengit. Sekolah ni menjadi pilihan kerana ia satu-satunya sekolah  rendah Islam bantuan kerajaan. Murid yang hendak diambil hanya 120 orang, tapi saya difahamkan hampir 400 calon hadir untuk ujian kemasukan. Mama hanya bertawakal dan berdoa semoga Nurin diterima masuk.





Thursday, July 27, 2017

Batik resis Tingkatan 3

Objektif hari ini ialah murid dapat menghasilkan batik melalui teknik resis.
Teknik resis ialah menggunakan bahan yang tidak bercampur air seperti krayon atau lilin dengan warna air/warna poster.

Bahan/alat:
Warna air/poster
Berus lukisan
Palette warna
Bekas air
Krayon/lilin
Kertas lukisan

Aktiviti:
1. Murid melakar gambar yang dikehendaki di atas kertas lukisan.
2. Murid mengikut garis lakaran dengan menggunakan lilin/krayon.
3. Murid mewarnakan dengan warna air/poster.

Ini aktiviti murid saya di kelas 3 waja.


Sunday, July 23, 2017

PSV : Logo, Pengiklanan, Pembungkusan


Bidang : komunikasi visual
Tingkatan : 3
Topik 
1. Logo
2. Pengiklanan (poster)
3. Pembungkusan.

Ini adalah sebahagian daripada hasil ketiga-tiga topik ini yang saya buat dengan murid-murid kelas saya. 

Pada minggu pertama mereka harus memilih satu produk dan menggunakan logo produk tersebut secara berterusan untuk mingu-minggu seterusnya.



Sunday, July 16, 2017

PSV : Menghasilkan komik


Topik : Komik
Kelas : 3 Waja
Objektif :
1. menghasilkan komik ringkas bertemakan alam persekolahan.


Guru menayangkan nota dan tugasan yang perlu dilaksanakan

Saturday, July 8, 2017

Clearance Sale Nagoya


Selesai daripada ujian kemasukan Darjah 1 Nurin, saya mengajak suami ke Nagoya Seberang Jaya. di Aeon (carefur lama) kerana terbaca status facebook akwan yang Nagoya tu bakal ditutup dan kainnya dijual separuh harga.

Harga kain memang separuh harga, tapi dah tak banyak pilihan. kain yang biasanya RM8-11 tu dijual dengan harga RM3. Kain satin RM8-12 tu dijual dengan RM3 juga, tapi kena pandai pilih, sebab ada yang jenis nipis tu.

Apapun ,saya seperti biasa sempat merembat beberapa kain yang sesuai. Termasuklah kain langsir.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...