Wednesday, August 20, 2014

Nasi Arab Mandy Sedap

My husband loved Nasi Arab Mandy. So I was so motivated to learn to cook it by myself because the price of the meal is quite high.

So here was the set of Nasi Arab Mandy.


This is the chicken stock which later was used for the soup and the stock for cooking rice.



The rice cooked with the chicken stock and herbs and spices. Used the Brasmathi rice to get the ultimate deliciousness. 


The rice when already cooked. Smoke with burned coal to add smokey flavour.


 The chicken. I don't really like the authentic recipe because it was far more herby for my liking. So I opted to use the BBQ chicken recipe instead.
 

My chicken. It does look scrumptious right???

Contoh surat pengesahan majikan

Ini merupakan contoh surat pengesahan majikan. Digunakan untuk buat permohonan pinjaman bank.



Nama sekolah
Alamat
No telefon & fax

________________________________________________________________
                                                                                                           Ruj. Tuan:
                                         Ruj. Kami:
                                         Tarikh   : 

...........................
...........................
...........................
...........................
...........................


Tuan,

SURAT PENGESAHAN JAWATAN DAN BUTIR-BUTIR PERKHIDMATAN
    
Dengan ini disahkan bahawa penama di bawah merupakan pegawai kami di Sekolah Menengah Kebangsaan Keladi. Berikut adalah butir-butir perkhidmatan beliau:
1.         Nama                        :  
2.         No. Kad Pengenalan          :  
3.         No. Pekerja/No. Gaji        :  
4.         Tarikh Mula Berkhidmat      :  
5.         Umur pencen                 :    
6.         Jawatan                     :  
7.         Status Jawatan              :  
10.       Gaji  
           (termasuk elaun)            :  


Sekian, terima kasih.



Yang benar,




Writing Technique : Apply 42211




This is a writing technique shared by one of Excellent Teacher in my district. I have asked my students to use it and it helps a lot in intermediate and weaker students as it gives outline in what students need to write.

All my students face the same problem in writing as they can not generate ideas to write in English. So using this formula, they can manage to write.


When developing ideas, students may write about :

·         4 descriptions of a place / event / person / activity / surrounding
·         2 actions done
·         2 senses (things seen, smelt, touched, tasted or heard)
·         1 feeling
·         1 wish / hope



Example :
Last week, I went to Jinjang Waterfall (place). The waterfall was very beautiful (D1/description 1). It was quite high (D2). There were two small waterfalls beside Jinjang Waterfall (D3). There were also many beautiful flowers near the waterfall (D4). My brother and I swam at the waterfall (action).  We tried to catch a fish with our hand but we failed (action). The water was very clear (sight). It was also very cold (touch). I felt happy (feeling). I wished my father could swim with us (wish).

Tuesday, August 19, 2014

Semakan Keputusan CPT

Semakan keputusan Cambridge Placement Test (CPT) boleh disemak di link berikut seperti di dalam gambar atau di sini.http://apps.moe.gov.my/abpg/CPT/



Tuesday, August 12, 2014

Review produk SKii

Dah lama teringin nak pakai produk SKii Facial Treatment Essence aka FTE yang popular tu  tapi memandangkan bila pergi aja kaunter kat Parkson, terus jadi malu nak bertanya sebab dengar kata harganya yang mahal ratus-ratus. Lastly, niat tu terkubur saja.

Semasa di dalam pantang hari tu, banyak masa untuk mengugel. Jadi tetiba dapat tahu satu website ni          de dandelion yang menawarkan produk skii yang ada trial set dengan harga yang murah berbanding dengan online seller yang lain. Jadi,terus grab satu yang set ni.




Ni pula dari satu seller lain iaitu rakuten.com.my. Harga dia lebih tinggi daripada seller de dandelion.



Set trial ni mengandungi 
  • Facial Treatment Gentle Cleanser 20g
  • Facial Treatment Clear Lotion 30ml
  • Facial Treatment Essence 30ml
  • Stempower 15g

My review :

Pro:
Semua produk ni sedap dipakai. Sejak dipakai 3 minggu lalu, perubahan yang nampak ialah kulit kelihatan lebih lembap, lembut dan licin.Tompok hitam bekas jerawat pon makin pudar namun tak hilang sepenuhnya lagi.

Con :
Bila pakai FTE baunya macam bau yis.. Hehe..

Online seller:

Harga: 
RM 150

Kesimpulannya:
Produk SKii ni sesuai dengan kulit saya. Trial set macam ni lebih mampu milik bagi saya kalau nak pakai skii produk ni. Tapi memang berjimat sakan la bila pakai sebab nak  bagi tahan lama kan...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...