Inilah resepi kek aiskrim kit kat. Sangat senang nak membuatnya. Saya rujuk caranya di sini.
Kredit : http://ezstoree.blogspot.com/
Bahan-bahan dia :
Loyang 22"
Coklat KitKat 2Jari - 20pcs (saya guna loyang 20", kena guna 15 pcs kit kat)
Kek Span biasa [untuk based & belah tengah]
Ice Cream pilihan
Marshmallow (tak guna pon)
Serbuk Oreo
Coklat taburan pilihan (saya guna M&Ms)
1. Susun coklat KitKat keliling Loyang.
2. Susun kek span untuk jadi alas, boleh potong2 utk muatkan dalam loyang
3.Ceduk ice cream+tabur marshmallow+oreo
4. Susun kek lagi untuk jadikan 2 layer
5. Lepas tu wa ceduk lagi ice cream+tabur marshmallow+oro
6. Bekukan sekurang-kurangnya 1 malam untuk pastikan ice cream betul-betul beku dan keras..!
7. Bila dah keras sepenuhnya, bolehlah tanggalkan tepi loyang tu, hiaskan ikot coklat taburan pilihan anda..:)
dah cair sikit, tapi Nyummy... |
Tips :
1. mesti pakai loyang boleh tanggal dasar supaya senang nak keluarkan kek.
2. pastikan kit kat mencukupi supaya susunan keliling kek adalah rapat.
3. jangan terlampau tekan aiskrim n kek, sebab nanti dia jadi meleleh keluar di celah-celah Kit kat, dah tak cun.
Reviews :
1. Sangat senang nak buat, prep time pon singkat.
2. Sangat manis, sebab ada Kit kat n gula2 kat atas.
3. Bila simpan lebih dari 3 hari guna M&Ms tu dah turun warna, especially yang warna biru.
posted from Bloggeroid
No comments:
Post a Comment