Lamanya tak makan pulut kuning. Bila suami cakap nak makan, terus google resepi dan buat. Dengan noxxa, confident aja nak masak sendiri. Ni first time buat.
Resepi
Ni pula pasangannya gulai ayam.
Alhamdulillah, dengan noxxa semuanya cepat dan sedap.
Resepi
Bahan-bahan
Beras pulut
Serbuk kunyit
Asam keping
Daun pandan
Sedikit santan pekat
Sedikit garam
Cara-cara Memasak Pulut Kuning Noxxa
1. Rendam beras pulut bersama sedikit serbuk kunyit dan sekeping asam keping selama 30 minit. Selepas 30 minit, cuci lebihan serbuk kunyit pada pulut dengan air dan tuskan.
Beras pulut
Serbuk kunyit
Asam keping
Daun pandan
Sedikit santan pekat
Sedikit garam
Cara-cara Memasak Pulut Kuning Noxxa
1. Rendam beras pulut bersama sedikit serbuk kunyit dan sekeping asam keping selama 30 minit. Selepas 30 minit, cuci lebihan serbuk kunyit pada pulut dengan air dan tuskan.
2. Masukkan beras pulut ke dalam periuk
Pressure Cooker Noxxa bersama sekeping daun pandan.
3. Masukkan air ke dalam periuk tadi sehingga paras beras pulut sahaja. Jangan lebih atau kurang.
Setkan periuk pressure cooker Noxxa kepada high pressure 5 minit. Jangan lupa untuk pusingkan tombol pressure valve atas penutup periuk kepada tanda Pressure.
3. Masukkan air ke dalam periuk tadi sehingga paras beras pulut sahaja. Jangan lebih atau kurang.
Setkan periuk pressure cooker Noxxa kepada high pressure 5 minit. Jangan lupa untuk pusingkan tombol pressure valve atas penutup periuk kepada tanda Pressure.
4. Selepas pulut masak, . Masukkan
santan yang dimasukkan secubit garam, tekan butang off dan kacau pulut. Tutup
tudung periuk dan putarkan tombol ke STEAM. Set kan periuk Noxxa STEAM 2 minit.
Ni pula pasangannya gulai ayam.
Alhamdulillah, dengan noxxa semuanya cepat dan sedap.
posted from Bloggeroid
No comments:
Post a Comment