Friday, September 15, 2017

Resepi donut gebus




Anak anak saya memang suka kan donut. Lama dah tak buat donut untuk depa. Jadi sempena hari rajin ni, saya pon menggogle la resepi. Seperti biasa rujukan utama saya mestilah daripada blog azie.. ni page asalnya.

Resepi ni saya tempek sini supaya saya senang nak rujuk. Kat sini resepi asal http://www.aziekitchen.com/2012/07/resepi-ii-donut-yang-gebu-gebana.html




Donut Gebu Lagi

Bahan-bahan 
500g tepung berprotein tinggi/tepung gandum
1 peket yis segera-11gram
50g marjerin/mentega
1 sudu besar (penuh) shortening
2 sudu besar (penuh) gula pasir
2 sudu besar susu pekat/2 sudu besar susu tepung
1 biji Telur
1/2 sudu kecil garam
Gula Halus atau topping kegemaran anda
190ml-200ml air suam suam kuku (bergantung pd kualiti tepung- saya guna 200ml)

Cara-cara
Di dalam bekas yang agak besar, tuangkan air suam. Masukkan yis segera, gula pasir, susu,marjerin dan shortening. Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.

Setelah yis mula berbuih, ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dipukul sedikit dan juga garam.


Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu (bila dah sebati tu dikacau satu arah je menggunakan sudu).

Ayak lagi tepung selebihnya, gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.- tak perlu habiskan tepung tu kalau adunan sudah boleh diuli.

Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan (sisa sisa tepung kat dlm bekas tu semua bersih). Doh dah siap dan jika ingin membuat kuih 5 spice roll, boleh la dibahagi 2. Utk resepi dan teknik membuatnya sila rujuk di SINI.

Doh tidak perlu direhatkan, (kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min) boleh terus sahaja dicanai setebal setengah inci (agak2 je). Boleh tambah sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini.

Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda. Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dipanaskan dengan api perlahan.


Gunakan minyak yang banyak untuk menggoreng. Setelah minyak agak panas (jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus) perlahankan sedikit api, masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng (sbb adunan mengandungi telur)



Goreng sehingga kekuningan dan toskan di atas tisu dapur. Sedia untuk dihidangkan bersama gula kaster atau topping kegemaran anda.


NI PULA ENTRY SAYA





Ni masa mula2 masukkan yis. Lambat juga yis ni nak kembang dan berbuih tu. Saya ingatkan yis saya dah mati dah. Bila minit ke5 camtu baru la nampak buih2 dia.


Dah terap guna acuan donut. Saya suka yang kecik camni.



Boleh nampak kegebuannya di situ. Lembut jer isinya.. best makan... hurm.. batal diet.


Goreng yang selebihnya buat frozen. Saya dapat 36 biji.


Gambar anak2 yang x sabar nak rasa. Makan panas 2 tu sorang 3 biji...

No comments:

Post a Comment